Alten Bierproeverij de Dry january editie!

Welkom op de Alten Bierproeverij de Dry January editie!

We gaan vanavond 5 verschillende soorten alcoholvrije en alcoholarme bieren proeven van verschillende merken/brouwerijenAantal bekende en aantal (voor de meeste) onbekende bier merken/brouwerijen. Maar voordat we beginnen, eerst een introductie.

Alcoholvrij bierhuis is in oktober 2021 gestart met de online verkoop van alcoholvrije speciaalbieren, met als doel een interessant en compleet aanbod speciaalbieren te verkopen met daarbij een aanbod voor elk wat wils. Onze speciaalbieren zijn geselecteerd op kwaliteit en diversiteit, hierbij hebben wij als doel om een alternatief te bieden op het reeds zeer complete maar vaak commerciële assortiment van slijterijen en supermarkten.

 

 

 

Alcoholvrij Bierhuis kent twee eigenaren. Mohammad Moghtader (oud basisschool klasgenoot van jullie collega Marco Placanico) en Robin Damen. Mohammad is een fanatieke Rugby speler en powerlifter, die zich vaak bezig houdt met zo gezond mogelijk te leven. Alcohol en sport gaan niet goed samen, vandaar zijn interesse in alcoholvrije dranken. Robin is al jaren liefhebber van speciaalbieren, daardoor heeft hij een brede kennis opgedaan van de diversiteit van speciaalbieren. Sinds 2020 heeft hij de keuze gemaakt om zich meer te verdiepen in alcoholvrije speciaalbieren. 

Alcoholvrij bier wordt in Nederland ook wel malt bier genoemd. Rond het drinken van alcoholvrij bier hing lange tijd een soort van taboe, de smaak liet vaak te wensen over. Met de komst van de Radlers hebben de alcoholvrije bieren een vlucht genomen. In Nederland is een bier alcoholvrij wanneer er minder dan 0,1 procent alcohol aanwezig is. Er bestaan bieren met 0.0% en bieren met een heel laag alcoholpercentage. Binnen onze webshop vind je alleen bieren met minder dan 0.5% alcohol, ook wel de internationale standaard voor alcoholvrij. Dit heeft vooral te maken met het brouwproces.

Alten

Robin & Mohammad

Hoe beoordeel ik bier?

kijken

Kijk goed naar je bier en het schuim, wat zie je?

 • Schuim, veel of juist weinig schuim?
 • Helderheid, is het helder of juist troebel?
 • Kleur? Bv: lichtgeel, oranje, bruin, zwart?
 • Zie je nog meer?

ruiken

Aroma’s zijn erg belangrijk in het bier. Ruik daarom goed, wat ruik je?

 • Intensiteit geuren, licht of sterk?
 • Fruitigheid, licht of erg fruitig?
 • Moutig, licht of erg moutig?
 • Kruidig, licht of sterk?
 • Ruik je nog meer? Bv: geroosterd, koffie, amandelen, …

proeven

Neem een goede slok en neem je tijd. Wat proef je?

 • Zoet, weinig of veel?
 • Zuur, licht of sterk?
 • Bitter, licht of sterk?
 • Body, licht of vol?
 • Koolzuur, plat of bruisend?
 • Afdonk, kort of lang?
 • Proef je nog meer?

De bieren

Maisel’s Weisse

Alkoholfrei – Witbier

Nøgne Ø

Himla/Humla – IPA

Guinness

Draught 0.0 – Stout

La Trappe

Nillis – Amber Trappist

Force Majeure

Tripel

Maisels Weisse Alkoholfrei - Witbier

1. Maisel’s Weisse – Alkoholfrei – Witbier

De Maisel Weisse alcoholvrij is een heerlijke Weisse. Het is een fris witbier met 0,5% alcohol. Gemaakt van natuurlijke ingrediënten, vitaminerijk en isotoon. 40% minder calorieën dan zijn soortgenoten. Tijdens het brouw proces hebben de brouwers langzaam de alcohol uit het bier gehaald waardoor zijn karakteristieke smaken behouden blijven. Doordat dit bier isotoon houdend is, is dit bier zeer geschikt voor na het sporten, maar ook voor niet-sporters die een heerlijk witbier zoeken. 

Fun fact(s): 4e Grootste weissebier producent in Duitsland.

Herkomst: Duitsland
ABV: 0.5%
Untappd: 3.21

2. Nøgne Ø – Himla/Humla – IPA

Himla Humla, Hemelse Honing in het Zweeds, is een heerlijk 0.0% IPA. Hazy, vol van fruitige smaken en aroma’s en heeft een lange aangename bitterheid, net alsof je een normale IPA drinkt. Deze mooie hoppige IPA heeft een tropische smaak door het gebruik van cascade, vic secret en citra Hop

Fun fact(s): De naam Nøgne Ø komt uit een gedicht van Henrik Ibsen en betekent ‘naakt eiland’, een term die gebruikt wordt voor de vele eilanden voor de Noorse kust.

Herkomst: Noorwegen
ABV: 0.0%
Untappd: 3.22

Nøgne Ø - Himla / Humla - IPA
Guinness

3. Guinness – Draught 0.0 – Stout

Guinness zoals je van Guinness mag verwachten, maar dan zonder alcohol.

De Guinness Draught 0.0 is een alcoholvrij donker (stout) bier. Het gebruik van de verschillende soorten mout en extra hop maakt het biertje romig en zacht van smaak. Dit iconische bier wordt gebrouwen in de Guinness brouwerij te Ierland.

Fun fact(s): Guinness bier is eigenlijk niet zwart of donkerbruin, maar donker rood (dark ruby red). Drie van haar vijf brouwerijen zijn gevestigd in Afrika.

Herkomst: Ierland
ABV: 0.5%
Untappd: 3.15

4. La Trappe – Nillis – Amber Trappist

La Trappe Trappist Nillis 0.0, het eerste 0.0% trappistenbier in de wereld. Het bier heeft een diep bruine kleur en bevat 0% aan alcohol. Je zult een aangename karamelsmaak in combinatie met vers fruit en mout proeven. Het bevat eveneens een bittere ondertoon. Dit maakt het de ideale keuze voor de verantwoordelijke genieter. 

Fun fact(s): De Nillis was alleen te verkrijgen in hun klooster winkel. Met een maximum van 6 Nillis bieren per klant.

Herkomst: Nederland
ABV: 0.0%
Untappd: 3.13

Nillis
Force Majeure - Tripel

Force Majeure – Tripel

Force Majeure doet als Belgisch bierbrouwer geen concessies op smaak maar kiest wel voor 0% Alcohol. De bieren worden gebrouwen in de traditionele belgische stijl Blond, Dubbel (bruin), Tripel en Tripel Hop. Deze Tripel is dan ook een echte tripel. Een heerlijk fris en fruitige tripel die je zeker gedronken moet hebben.

Fun fact(s): Idee ontstond doordat de eigenaar (triatleet) lastig vond om alcohol met sport te combineren. Hun Tripel is de eerste alcoholvrije tripel ter wereld. Tevens is force majeure znog steeds de enige in België die zich enkel toelegt op alcoholvrije bieren.

Herkomst: België
ABV: 0.4%
Untappd: 2.91

Tot slot...