Is een witbier hetzelfde als een weizenbier?

Witbier vs. Weizenbier

Er wordt vaak gedacht dat een witbier hetzelfde is als een weizen, maar waarom is dat zo? Daarnaast zullen er nog meerdere vragen bij je opkomen, zoals:

  • Waar komen witbier en weizen vandaan?
  • Hebben beide biersoorten een witte kleur?
  • Op welke manier worden deze biersoorten gebrouwen?
  • Wat zijn de verschillende eigenschappen van een wit- en weizen?

Allemaal vragen die jij hebt, die wij voor jou hopen te beantwoorden met deze blogpost.

Is een witbier hetzelfde als een weizen ?

Vaak wordt er gedacht dat een witbier hetzelfde is als een weizen, maar is dit wel zo? Nee zeker niet! Op wellicht de kleur na is het bier totaal anders,  In deze blog gaan we in op de verschillen tussen deze twee typen bier en genieten we alvast van wat voorpret richting het zomerseizoen.!

Het witbiertje vindt zijn oorsprong in België, terwijl het weizen zijn roots heeft in Duitsland. Er ontstaat vaak een misvatting door de naam van de biersoorten. Wij in Nederland vertalen het Duitse woord ‘’weiß’’ naar het wit. Daardoor wordt er vaak gedacht dat een weizen hetzelfde betekent als een witbier. Het woord ‘’weiß’’ heeft een andere betekenis in het Duits en Nederlands, namelijk tarwe. Het Weizen bier is voornamelijk gebrouwen met gemout tarwe. Die gaan we dus al niet meer vergeten!

Als er wordt gekeken naar de kleuren van de biersoorten, dan is er zeker een verschil te zien. Er wordt al snel bij een weizen gedach dat de kleur van het bier wit is. Dit is maar een fabeltje! De meeste weizen hebben een donkergele/oranjeachtige kleur. Ook bij een witbier is de kleur niet zoals je zou denken. Een witbiertje heeft vaak een bleekgele kleur.

Daarnaast is er een verschil aanwezig in het alcoholgehalte tussen de twee biersoorten. Een witbier heeft een alcoholgehalte tussen de 4,5 – 5%. Bij een weizen kan dit variëren tussen de 6 – 8%. De weizen en witbieren van Alcoholvrij bierhuis zijn vanzelfsprekend allemaal minder dan 0.5% alcohol.

Ook is er een verschil in regels aanwezig omtrent het brouwen van de biersoorten. Bij het Duitse weizen mag er alleen gebruikt gemaakt worden van gist, hop, water en gerste- en tarwemout (reinheitsgebot). Bij het brouwen van een witbier is het wel toegestaan om toevoegingen te doen aan het product. Hierdoor is er ook in de smaak een duidelijk verschil aanwezig door het toevoegen van kruiden, zoals bijvoorbeeld koriander. Dus als je op zoek bent naar een iets kruidiger biersoort in combinatie, dan is een witbier hier het meeste geschikt voor!

Tot slot is er tussen deze biersoorten een overeenkomst aanwezig : Het gebruik van tarwe in het brouwproces. Als er gekeken wordt naar het brouwproces, dan maakt de brouwer bij het brouwen van witbier gebruik van gerstemout en ongemout tarwe. Daarbij is er ongeveer 50% ongemout tarwe aanwezig in het wit bier. Aan de andere kant wordt er voor een weizen gebruik gemaakt van gerstemout en tarwemout, en dus geen ongemoute granen. Het aandeel van tarwewout in een weizen kan variëren tussen de 60 en 70%.

Genieten van een wit- of weizenbiertje!

We komen langzaam weer uit de winterperiode en het zonnetje begint weer wat vaker te schijnen. Met de zonnige verwachtingen in het vooruitzicht wordt het steeds lekkerder om een wit- of weizenbier te nuttigen. Neem een kijkje in ons assortiment en laat je verassen door een van deze heerlijke alcoholvrije biersoorten! Jij wilt toch ook in de zon genieten met een lekker alcoholvrij biertje? Kijk snel naar ons assortiment Witbier en Weizen.