Alcoholvrij en Alcoholarm Lager
Binnen alcoholvrije en alcoholarme lager staan bieren die gebrouwen worden door middel van ondergisting. Dat maakt deze bieren toegankelijk en vallen bij iedereen goed in de smaak. Ideaal voor sociale gelegenheden.
Lager bieren zijn vaak goudgeel en veelal een mooie schuimkraag, maar op uitzondering ook donker gekleurd. Een bekend voorbeeld van lager is pilsener.
Smaak
Alcoholvrij en alcoholarm lagers zijn doorgaans zacht, rond en fris van smaak. Daardoor passen lagerbierendoor bij veel gerechten. Denk aan carpaccio, salades en jonge kazen. Wanneer je lagerbier drinkt bij pittige (Oosterse) gerechten komt de hopbitter beter naar voren.
Over Lager
Lager wordt gebrouwen uit de ingrediënten mout, water, hop en gist. Volgens het Reinheitsgebot (uit 1516) mag bier alleen gemout gerst, water en hop bevatten. Het doel van het Reinheitsgebot was (mede) om het gebruik van tarwe en rogge in bier te voorkomen, zodat deze granen voor brood gebruikt konden worden. Dit gebod geldt als de oudste nog bestaande warenwet ter wereld.
Alcoholvrije en alcoholarme lager bieren wordt gegist bij lagere temperaturen, tussen de 5 en 10˚C. Tijdens deze koude vergisting zakt het gist naar de bodem van de vergistingstank (daarom dus ondergisting of lage gisting). Deze koude vergisting gaat langzamer dan warme vergisting en duurt ongeveer 3 tot 4 weken.
Omdat het bier langer ‘gelagerd’ diende te worden is het bier Lager genoemd (lager is Duits voor opslag). Pilsener is een lager en is het meest bekende ondergistende bier.
Aanbod
Brouwerijen waar we alcoholvrij en alcoholarm lager van aanbieden zijn Carlsberg, Broeder Jacob, Nirvana, Big Drop, FUNGTN en Lowlander.
Alcoholvrij speciaalbier
Alcoholvrij speciaalbier
Alcoholvrij speciaalbier
Alcoholvrij speciaalbier
Alcoholvrij en Alcoholarm Lager
Alcoholvrij speciaalbier
Alcoholvrij speciaalbier
Alcoholvrij en Alcoholarm Lager